Danas se pokazuje da osnovno obrazovanje nije dovoljno, da je posvećenost još ranom uzrastu osobe i te kako značajna, i da je generalno govoreći neophodno obezbediti permanentni odgoj tj. Obrazovanje za ceo život, i to tako da se njime bave ujedinjenim snagama porodica, vrtić, škola, crkva, društvo i mediji.

Program je sastavljen iz dva ključna segmenta – rada sa decom od 3 do 7 godina i od dodatnog rada sa decom predškolskog i školskog uzrasta.

Opis aktivnosti rada sa decom od 3 do 7 godina:

1. Svakodnevni rad sa decom iz vulnerabilnih kategorija uzrasta 3-7 godina prema unapred definisanom programu za 4-godišnji rad sa decom
  2. Služenje tri obroka (doručak, užina i ručak)
  3. Održavanje higijene
  4. Savetodavni rad sa roditeljima, vaspitačima,
  5. Psihološka procena i dodatan rad sa decom
  6. Prevoz od kuće do vrtića i nazad Caritas-ovim kombijem

Sve aktivnosti se odvijaju radnim danom u Caritas-ovoj Montessori Dečijoj kući, na adresi Janošikova 28, Novi Sad dok se razgovori sa roditeljima obavljaju u Caritas-ovoj Montessori Dečijoj kući i u domovima dece.

Program rada je po Montessori metodologiji koja je prilagođena zvaničnom programu za predškolsku decu.

Dodatni rad sa decom predškolskog i školskog uzrasta se odvijaju u dve grupe dece 2 puta nedeljno po 4 školska časa. Akcenat je na pripremu i upis dece u školu, ali i na osnaživanju znanja dece, praćenja razvoja stečenog znanja i pomaganja oko eventualnih problema koji se javljaju u školi.